LINE-UP
mauriceloucabrdcst.jpg

Maurice Louca presents ‘Elephantine’ (Eg)

Cairo’s New Wave curated by Nadah El Shazly
zaterdag 6 april 22:30 - 23:30 AB THEATER

Egyptisch 9-koppig ensemble laaft zich aan Sun Ra-geïnspireerde (kosmische) jazz

De in Caïro geboren muzikant/composer Maurice Louca is zonder twijfel een sleutelfiguur in de experimentele Egyptische muziekscène. Meer zelfs: de jongste jaren lanceerde hij verscheidene projecten die steeds internationale weerklank kregen. Zo werkte hij mee aan het indrukwekkende debuut van Nadah El Shazly en maakt hij deel uit van The Dwarfs Of East Agouza met o.a. Sun City Girls’ Alan Bishop. Met zangeres Maryam Saleh leverde hij een prachtalbum af onder de naam ‘Lekhfa’ dat door The Guardian als ‘a triumph’ omschreven werd en een *****-waardering meekreeg.

Met ‘Elephantine’ levert Louca zijn meest indrukwekkende en meest prestigieuze werk af so far. ‘An Arab take on Sun Ra’ fluisterde ons iemand terecht in. Mojo gaf het album meteen een 4-sterren recensie mee en schreef: ‘Elephantine’ is a dazzling, trance-like triumph.’ Zonder de ritmiek uit het oog te verliezen, flirt Louca volop met avant-, free- en kosmische jazz, alsook Afrikaanse muziek. Louca ontpopt zich zo als een ware orkestleider terwijl hij dacht dat ‘this idea of writing for bigger bands was reserved only for the Frank Zappas of the world.’

Cairo’s New Wave curated by Nadah El Shazly

De release van ‘Ahwar‘ – het debuut van de Egyptische zangeres/producer/composer Nadah El Shazly uit 2017 – leverde niet alleen een prachtplaat op, maar bracht zowaar een extreem boeiende muziekscène aan het licht. Het toonaangevende maandblad The Wire wijdde er zelfs een coverstuk aan met als titel: Cairo’s New Wave. Het was echter haar eigentijdse mixtape die ze maakte voor datzelfde blad die ons een regelrechte muzikale uppercut bezorgde. Die bevatte een onverwachte, maar superbe mix van hedendaagse Arabische muziek, jazz, noise, hiphop, psychedelica en experimentele electro.

Het leidde ons tot de vraag aan Nadah El Shazly om haar mixtape live te vertalen naar het podium van BRDCST. Het resultaat: een diepe duik in de muzikale avant-garde van de underground van Caïro.

 

VIDEO